Image

Piperska Murens Historia

Under slutet av 1600-talet var Piperska Muren en av Stockholms vackraste malmgårdar. Det var ursprungligen greve Carl Pipers sommar residens. En av kung Karl XII:s närmsta rådgivare, som köpte tomten 1694 - för 9 000 koppardaler.

År 1700 följde greven Piper med Karl XII ut i det stora nordiska kriget men återvände aldrig. Han dog i rysk fångenskap 1716. Hans änka Christina tog vid och fullföljde deras gemensamma planer på att etablera en lustpark i barockstil och reste en hög mur runt egendomen. Muren sträckte sig ett kvarter från nuvarande parken åt båda riktningarna på Scheelegatan och ända upp till Kronobergsparken, där av namnet ’Piperska Muren’.

Egendomen övergick 1757 till snusfabrikören Jean Theodor La Font, och driven av ett enda intresse: att pressa pengar ur sitt nyförvärv. La Fonts girighet medförde att hela egendomen gick i fördärv. Vad han kunde sälja blev sålt – även tegelstenarna från muren. Det enda som finns kvar idag av originalmuren ligger på baksidan i sluttningen mot Pipersgatan. 1764 gick han i konkurs, och året efter inköptes det som återstod av Amaranter Orden.

1807 övertogs kontraktet av Arla Coldinu Orden, som äger egendomen än idag. Arla Coldinu är en sjöfararorder som grundades i Sverige på 1760-talet. I sekler har orden huserat otaliga fester och middagar här på Piperska Muren.

I slutet av 1800-talet var te.x Piperska Verandan ett välkänt värdshus och 80-talet var det en dansklubb här. 1999 tog dagens restauratör över värdshusrörelsen och det är i denna serviceanda vi på Piperska Muren fortsätter att arrangera konferenser, middagar och privatfester i historisk stil året runt.

Parken

Piperska Murens park ägs och förvaltas av Arla Coldinu-orden. Tyvärr är denna numera privat och ej öppen för allmänheten. Det går dock bra att blicka ut över parken från vår parkterrass när vi har öppet. 

Mötestjänster

Vi erbjuder mötestjänster såsom deltagarhantering, namnbrickor och mobildagis. Hör av er till oss på info@piperskamuren.se så hjälper vi er!

Kontaktuppgifter

Hitta:
Scheelegatan 14
112 28 Stockholm

Ringa:
08-545 538 30

E-posta:
info@piperskamuren.se

 

Hitta & Leverera

Tunnelbana/buss: Rådhuset/Scheelegatan
Vi ligger på Scheelegatan 14 mitt emot Rådhusets huvudentré, inbäddade i en barockpark.

Leveransadress för bud:
Pipersgatan 21, 112 24 Stockholm

Rörelsehindrade (1 plats):
Ring oss på 08-545 538 30 så guidar vi rätt.

Parkering

Vi hänvisar till Pipersgaraget på www.pipersgaraget.se.

Boka din parkering HÄR.

Handikapparkering finns vid Rådhuset. Av- och urlastning kan ske utanför våra entréer, men kontakta oss innan för rätt entré.